- Anton's #1 Web Log - http://www.a-borisov.com -

Все-таки, удивителен мир…

До сего момента я даже не знал, что я могу понимать то, что пишут болгарские газеты.

Проектът за газопровод “Южен поток” е закрит, заяви лаконично днес ръководителят на руския държавен газов гигант Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Милер, който придружава руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Турция, каза пред журналисти, че проектът изобщо не е актуален.

Малко преди това Путин заяви, след руско-турски преговори на високо равнище, че “при сегашните условия Русия няма да реализира проекта “Южен поток”.

Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България.

Руският президент предложи на България да поиска обезщетения от Европейския съюз заради пропуснати ползи във връзка с проекта.
„България винаги е твърдяла, че е много заинтересувана от създаването на” Южен поток”, но ако тя не може да действа като суверенна държава, след като тя има и други ангажименти, това вече не е наша работа”, каза още Путин.

По думите му би било абсурдно да се започне проект в Черно море, по дъното на което трябва да минава газопровод за стотици милиони долари, след това да стигне той до българския бряг и там просто да спре.

Тръбата трябваше да мине през Черно море и България, за да снабдява Южна Европа, заобикаляйки Украйна.

Руският министър на енергетиката Александър Новак пък обяви, че Путин лично е решил да бъде спрян проектът за газопровод “Южен поток”.

Русия ще остане надежден доставчик на газ и ще изпълнява всички договори, обеща енергийният министър.

Новак заяви, че не знае Украйна да е предплатила за доставките на руски газ през декември. Ограниченията пред доставките на руски газ за Турция през Украйна са премахнати, допълни той.

Милер съобщи още, че Русия и Турция са подписали днес меморандум за строителство на морски газопровод до Турция с годишен капацитет 63 милиарда кубически метра.

От това количество 14 млрд. куб. м ще отиват за Турция, с цел покриване на нейни непосредствени нужди, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

Прочети още: [1]

Полностью, здесь [1].